Wednesday, October 31, 2012

Bengkel memasak bersama Saji




PADA hujung minggu lalu, kira-kira 100 orang yang kebanyakannya berumur 30 hingga 50 tahun memenuhi ruang dewan Saloma Bistro, Kuala Lumpur bagi menghadiri Bengkel Memasak Saji bersama Chef Kamarul dan Rempah Mak Dara.
Kuala Lumpur merupakan destinasi terakhir bengkel yang memberi peluang kepada kaum wanita untuk belajar secara terus dengan chef profesional, Chef Kamarul Hasni Che Ros. Bengkel itu telah menjelajah ke tujuh destinasi bermula di Kelab Golf Cinta Sayang, Sungai Petani, Kedah pada 21 April lalu.
Acara bermula apabila pengasas Jamu Mak Dara, Halimah Shiub muncul untuk berkongsi tip bersama para hadirin untuk kekal langsing walaupun usianya sudahpun mencecah lebih 60 tahun.
Apabila peluang untuk bertanyakan soalan dibuka, orang ramai begitu ghairah mahu mengetahui rahsianya. Selain mengamalkan jamu sejak muda, Halimah berpesan kepada kaum wanita supaya sentiasa menjaga aspek pemakanan.
“Makanan yang berlemak, manis dan masin perlu dikurangkan, malah jangan minum air sejuk kerana tidak elok untuk wanita,” nasihatnya pada petang itu.
Amalan senaman juga wajib dilakukan setiap hari. Jika terlalu sibuk, berlari setempat sebanyak gandaan 50 kali setiap pagi perlu dilakukan, saranannya.
Bengkel yang diacarakan oleh penyanyi lagu Matahari, Maya, itu bermula dengan Chef Kamarul menunjukkan cara memasak bruschetta makanan laut, beriani ketam dan diakhiri dengan ayam masak kelapa muda.
Sepanjang sesi demonstrasi memasak, Chef Kamarul sempat berkongsi beberapa tip yang boleh diamalkan oleh orang ramai di rumah.
Sambil dibantu oleh peserta yang terpilih, Chef Kamarul berkata, makanan laut seperti sotong dan udang adalah lebih baik tidak dipotong awal.
“Potong apabila sudah tiba masa untuk dimasak bagi mengekalkan kesegaran,” katanya sambil menuang sotong ke dalam kuali ketika memasak bruschetta.
Petua menarik
Bagi masakan yang memerlukan penambahan krim, susu UHT boleh menjadi pengganti, cuma letakkan sedikit tepung untuk memekatkannya.
Nasihat Chef Kamarul, disebabkan bruschetta menggunakan pelbagai jenis keju seperti parmesan dan mozarela, penggunaan garam perlu dikurangkan.
Satu lagi petua menarik yang dikongsi Chef Kamarul adalah ketika dia melakukan demonstrasi memasak beriani ketam.
Dia menggantikan gula batu yang memberi rasa manis dalam masakan dengan buah kurma yang dikisar.
“Saya mendapat cara ini apabila melihat orang kampung memasak dalam kuantiti banyak untuk majlis perkahwinan,” terangnya.
Selepas bengkel memasak, para peserta program disajikan dengan persembahan nyanyian oleh Maya selain demonstrasi memakai tudung oleh pengendali blog tudungpeople.com.
Pada bahagian akhir bengkel masakan Saji, acara memotong kek para peserta yang jatuh pada hari tersebut diadakan sebagai memeriahkan lagi suasana.
Walaupun kebanyakan peserta terdiri daripada suri rumah pertengahan usia, terdapat seorang wanita muda turut menyertai bengkel tersebut.
Jana Juliana Jamakuddin, 20, yang berasal dari Kuala Lumpur itu tidak pernah menyertai sebarang bengkel masakan. Dia berasa tertarik untuk mengetahui ilmu yang boleh didapati pada program sedemikian.
“Saya mahu melihat sendiri manfaat yang boleh didapati dengan menyertai bengkel seperti ini. Tambahan pula, saya memang suka memasak,” katanya yang bekerja dalam bidang perakaunan.
Selepas tamat bengkel, para peserta yang hadir diberi peluang untuk merasa ketiga-tiga resipi yang diajar oleh Chef Kamarul sepanjang sesi demonstrasi berlangsung.
Bengkel turut dihadiri oleh Pengurus Besar Operasi Utusan Karya Sdn. Bhd., Zurzaliza Bajuri dan Pengarang majalah Saji, Noor Joha Ahmad.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: