Monday, April 30, 2012

Kerangupan emping jagung

TANPA disedari pada tahun ini Nestle telah 100 tahun berada di Malaysia dan bagi meraikan, ia akan mengadakan beberapa siri jelajah bagi mempromosi dan mendekatkan produk makanan dan minuman keluaran syarikat itu dengan masyarakat Malaysia.

Sehingga kini produk Nestle sudah sebati dengan semua rakyat Malaysia dan ini bertepatan dengan tema jelajahnya iaitu nourishing Malaysia. Saya juga membesar dengan jenama ini! Kerana Nestle saya berpeluang memenangi pertandingan yang dianjurkan oleh Maggi iaitu iaitu Maggi Mencari Bintang.

Saya juga berpeluang menjadi chef jemputan untuk mengadakan demonstrasi membuat biskut dengan Nestle Cornflakes pada tahun lepas dalam Riang Ria Raya Nestle Cornflakes dengan Utusan Malaysia.

Pada tahun ini pula saya sekali lagi bersama-sama jenama Nestle Cornflakes terlibat meraikan '100 tahun Nestle di sisimu’ yang akan ke Pulau Pinang. Kali ini saya akan mendemonstrasi 2 jenis biskut iaitu biskut oren dan biskut pop.

Baiklah pada minggu ini apa kata kita ketahui kebaikan Nestle Cornflakes yang digunakan dalam membuat biskut.

Sebetulnya saya sangat sukakan kerangupan emping jagung Nestle Cornflakes ini. Ketebalan dan kerangupan emping jagungnya tidak mampu disangkal kerana ia tidak cepat lembik terutamanya ketika anda menikmatinya bersama susu ketika sarapan pagi.

Nestle Cornflakes sangat sesuai diambil pada waktu pagi kerana produk ini sungguh berkhasiat untuk mebekalkan tenaga harian kita.

Emping jagung Nestle ini bukan saja menyajikan sarapan yang lazat tetapi ia membekalkan banyak khasiat.

Emping jagung Nestle mengandungi 10 vitamin dan mineral termasuk Kalsium dan zat besi untuk permulaan hari anda yang berkhasiat.

Kita digalakkan mngambil banyak serat dalam diet untuk memudahkan proses pencernaan dan emping jagung Nestle adalah yang paling sesuai kerana serat emping jagung Nestle ini dapat membekalkan keperluan serat dalam badan kita.

Keistimewaan emping jagung Nestle yang rangup ini sangat sesuai untuk kita gunakan dalam makanan seperti biskut kerana ia akan membuatkan biskut lebih rangup, enak dan menjadi lebih berkhasiat.

Membuat biskut adalah amat mudah jika anda mengetahui teknik yang betul. Pada minggu ini saya akan menyentuh bagaimana anda boleh membuat biskut yang sedap dan rangup menggunakan emping jagung Cornflakes ini.

Tip paling penting jika mahukan biskut yang menggunakan emping jagung enak dan rangup pastikan anda menggunakan Nestle Cornflakes.

Untuk membuat biskut yang berkualiti anda perlu menggunakan bahan-bahan yang asli dan berkualti. Pastikan mentega atau lemak yang anda digunakan dibiarkan sejuk pada suhu bilik agar ia menjadi lebih gebu apabila dipukul.

Bahan-bahan seperti tepung gandum (tepung halus) perlulah diayak bersama bahan-bahan penaik seperti serbuk soda dan serbuk penaik agar biskut Nestle Cornflakes yang anda buat naik dengan sekata dan lebih ringan dan rangup kerana dengan mengayaknya ada udara dalam tepung dan doh tidak menjadi berat.

Jika anda ada menggunakan emping jagung Nestle campurkan sekali dalam adunan tepung. Ketika menguli tepung janganlah anda menguli keterlaluan kerana ini akan memadatkan ruang dalam biskut ketika membakarnya. Susunkan doh biskut diatas dulang yang telah anda sapukan mentega agar biskut anda tidak melekat setelah dibakar.

Bakarlah dengan suhu 180 darjah celsius sehingga biskut anda masak keperangan. Itu sahaja serba ringkas bagaimana anda boleh membuat biskut dan jika inginkan biskut yang enak, rangup dan berkhasiat cubalah biskut oren yang saya kongsikan minggu ini dan jika anda ingin tahu bagaimana untuk menyediakan resipi ini dan biskut pop janganlah lupa untuk bersama-sama saya pada 29 April ini pukul 3 petang.

Kepada orang Pulau Pinang terutamanya, lapangkan diri mengunjungi lokasi jelajah Nestle 100 tahun pada esok dan lusa (Sabtu dan Ahad) di Penang Straits Quay Convention Centre (SQCC) dari 10 pagi hingga 10 malam.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Sini: